Защо се разболяваме

В основата на повечето заболявания на човек се таи застой на кръв и енергия.

Според класическата китайска медицина кръвта на човек и неговата чи са тясно свързани. Най-просто казано, ако чи не се движи, кръвта също стагнира и обратно, ако кръвта не циркулира свободно в човешкото тяло, чи стагнира. Застоят на кръв и енергия води до интоксикация, която е в основата на най-коварните заболявания, познати на човечеството.

За застоите на енергия и кръв може да има много причини, сред които най-често са заседнал начин на живот, стрес, силен емоционален шок, наследствена обремененост, просто силен удар при падане или неподходящо третирана и неизлекувана инфекция. При получилия се застой, с течение на времето, се наблюдава сгъстяване на кръвната тъкан. Това е първата фаза на дисбаланс според класическата китайска медицина и той се диагностицира като леко блокиране циркулацията на чи в засегнатите меридиани на пациента. Методите на западната медицина и в наши дни не са в състояние да открият проблем при подобно състояние на пациента.

Ако застоят не бъде премахнат навреме, тези сгъстявания се дехидратират с течение на времето и започват да се трансформират в образувания, подобни на съсиреци, които водят до по-сериозни блокажи на кръвообращението в засегнатите тъкани и органи. Натрупаните съсиреци постепенно променят цвета си, като първо стават жълтеникави, след това кафяви и накрая черни на цвят. Обърнете внимание, че на този етап съсиреците се намират в тъканите, където капилярите доставят хранителни вещества на клетките, вследствие на което се нарушава качеството на обмяната на веществата. Това е втора фаза на дисбаланс според класическата китайска медицина.

На този етап повечето от съсиреците се намират и в капилярите на жизненоважни органи. Възможно е в резултат да се генерира топлина, тъй като тялото третира ситуацията като външна атака, но обикновено тази автоимунна реакция, която по принцип е ефективна срещу повечето външни патогени, като вируси или паразити, не води до разрешаване на проблема. Не само че не помага, но тази най-нормална реакция на тялото води до ускоряване процеса на сгъстяване и интоксикация, като постепенно се появяват токсини от трета фаза, която се характеризира с голямо количество патогенна горещина в блокираните меридиани.

Фази четири и пет се характеризират с качествени промени в съсиреците, които придобиват специфична, остра миризма и консистенция. След фаза три западната медицина може да сигнализира за някакви отклонения от нормите на база кръвен анализ, но не е в състояние да даде точна диагноза за причината.

здрава кръв нездрава кръв нездрава кръв
Здрава кръв Кръв със съсиреци Кръв със съсиреци
и неприятна миризма

Трябва да се отбележи, че докато състояния при фази 1 и 2 имат шанс за успешно лекуване с акупунктура или билки, фази 3, 4 и 5 не могат да бъдат повлияни по подобен начин, поради изключително сериозното състояние на блокажите. Дори западната медицина търпи сериозни неуспехи в дългосрочен план при такива състояния, тъй като лекарите се фокусират върху елиминиране на ефектите от заболяването, а не на причината за неговото появяване. Много често причините за заболяването остават неизвестни за западните лекари, които, в безпомощността си да помогнат ефективно, създават порочни схеми за консумиране финансовите ресурси на пациентите срещу временно облекчаване на симптомите или, още по-лошо, допълнително влошаване на здравето.

Неелиминираната токсичност в тялото с течение на времето се превръща в отрова, която нарушава функцията на жизнените органи. Така, привидно от изневиделица, особено при хора, за които профилактичните прегледи са табу, се появяват тежки заболявания, като цироза, диабет, рак, хормонални нарушения.

Текстът е адаптиран превод на Fazele dezechilibrului energetic.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *