Д-р Джян Фън

д-р Джян ФънД-р Джян Фън е роден в селцето Чиши, провинция Анхуей, Китай, през 1965 г., година преди “Великата културна революция” на Мао Цзедун да преобрази напълно страната. Баща му бил войник, който участвал във всеки значим конфликт от китайската гражданска до корейската война, преди да се върне да живее като обикновен фермер в Анхуей. Седмо дете от девет, в семейство с оскъдни ресурси и ограничено образование, д-р Джян прекарва ранните си години с доста лишения.

Първа среща

На осемгодишна възраст д-р Джян е официално осиновен от странстващия будистки монах Сюен Кун, който е един от най-известните майстори на класическата китайска медицина на континенталната част на Китай през 20-ти век, възпитаник на световноизвестния манастир Шаолин от времето преди да се превърне в туристическа атракция.

Монахът се озовал в селцето, за да осинови едно от местните деца, което да наследи неговите знания. За да определи кой може да е най-подходящият ученик той използвал принципите на китайската физиогномика и след внимателно проучване на всяко дете, избрал Джян Фън. По това време д-р Джян, който по собствените му думи бил недисциплинирано и непослушно момче, започнал своето обучение по медицина, бойни изкуства и будизъм, което продължило почти 40 години, до самата смърт на учителя през 2011 г. Сюан Кун е човекът, на който д-р Джян дължи пълното познаване на методите на класическата китайска медицина и медицински ЧиГун.

Обучение

През следващите десет години младият Джян Фън следвал учителя си по време на многобройните му пътувания в южен Китай, често пътувайки пеш и превъзмогвайки множество трудности, спирайки във всяко селце, за да полагат грижи за болните и страдащите. Опитният монах диагностицирал всеки пациент, а младият Джян Фън записвал продиктуваните рецепти, като след това правел необходимите растителни смеси, поставял акупунктурни игли или прилагал предписаната техника под зоркия поглед на учителя си.

След този период на чиракуване и усвояване на автентичните лечителски методи и техники, майстор Сюан Кун лично уредил д-р Джян да постъпи в Анхуейския университет по традиционна медицина, за да продължи за още пет години да изследва задълбочено систематизираното съчетание на модерната западна и класическа китайска медицина, което било налагано от китайското правителство под известното на запад понятие “традиционна китайска медицина” или “TКM” след отварянето на Китай към Запада.

Частна практика

След като се дипломира през 1986 г., д-р Джян открива частна практика в Анхуей на крехката възраст от 21 години. В една култура и професия, силно уважаващи по-възрастните професионалисти, репутацията му на талантлив млад майстор нараства забележително бързо. Само две години по-късно, през 1988 г., той е поканен да лекува изключително високопоставени лица и чуждестранни гости в наскоро завършения и закътан високо сред върховете на Жълтата планина хотел Western Sea. Така постепенно славата на д-р Джян се прочува и сред пациенти извън Китай.

Именно благодарение на отношенията му с много чуждестранни пациенти, изумени от необикновените му умения, през 1992 г. д-р Джян става първият лекар, на когото правителството разрешава да пътува и практикува медицина извън Китай. Като се има предвид, че дори и в наши дни е изключително трудно за обикновения китаец да се сдобие с разрешително за пътуване извън страната, това е забележително постижение. От тогава до наши дни д-р Джян е лекувал пациенти в над сто държави по света, включително хора начело на отделни държави, членове на различни кралски семейства, както и много известни личности от екрана и сцената.

Медицинската практика на д-р Джян включва пълния спектър на класически китайски техники, включително и някои рядко използвани в наши дни, като например вендузи (刺 血 拔罐) и кръвна диагностика (血液 辩 证). Все пак той е известен най вече с прилагането на ЧиГун като метод за лекуване и използването на специфични билкови рецепти.

ЧиГун

ЧиГун е уникална китайската система за самоусъвършенстване. Донякъде прилича на някои видове йога, включва внимателно прилагане на специални техники за дишане, медитативни състояния и плавни движения на тялото. Чи е дума, която най-добре да оставим без превод, но в този контекст смислово се доближава най-много до българските думи функция или енергия. В резултат на дългогодишна интензивна практика на това езотерично изкуство под зоркото ръководството на монаха Сюан Кун, д-р Джян е овладял до съвършенство контрола върху енергията на собственото си тяло и може да предизвика впечатляващи за повечето хора ефекти.

Забележителната ефикасност на известните билкови предписания на д-р Джян също се дължи на неговото ЧиГун майсторство. От неговия учител Сюан Кун той за пръв път научава принципа, че чи може да се “инжектира” или “влива” в някои билки по време на различни етапи от подготовката на всеки компонент от растителните рецепти, за да се подобри тяхната ефикасност. Тази задача е изключително изтощаваща и отнема време от порядъка на седмици, за да се приготвят напълно някои компоненти. Именно чрез тези сложни техники и рецепти обаче, усъвършенствани в продължение на десетилетия практика и изследвания, д-р Джян е в състояние да произведе билкови лекарства с изключително дълбок ефект върху здравето на пациентите си.

Медицинска практика

Друг аспект на медицинската практика на д-р Джян е, че той е отворен към методите на западната медицина и насърчава своите пациенти да продължат с конвенционалните западни терапии, ако те имат положителен ефект за тях. Добър пример са повечето пациенти на д-р Джян, болни от рак, които почти всички се насърчават да продължат с химиотерапията, в допълнение към лечението, което могат да получат от д-р Джян.

Практиката на д-р Джян третира всички болести, засягащи жизнените органи на човешкото тяло, като също така включва кожата и нервната система. Д-р Джян е изключително ефективен в лечението на някои видове заболявания, а именно рак и състоянията, които западната медицина нарича автоимунни заболявания (болест на Крон, целиакия, лупус, псориазис, някои видове дерматити и др.) Той има голям успех при лечение на рак на простатата, подагра, ревматоиден артрит, възпаление на бъбреците (нефрит), възпаление на черния дроб, свързано с цироза или хепатит, както и за подпомагане на възстановяване на загуба на подвижност вследствие на инсулт.

Клиника Синлин

През 2013 година д-р Джян основава клиника Синлин, която е най-голямата частна клинична институция, посветена на практикуването на методите на класическата китайска медицина във вида им от времето преди културната революция в Китай.

Д-р Джян е дзен будист. В знак на признание за неговата служба, д-р Джян е назначен от местната общност да изпълнява длъжността заместник-председател на будистката асоциация в област Чиши. Той е отговорен и за организирането реконструкцията на храма Инпин Си, където монахът Сюан Кун служи като игумен през последните години от своя живот. Той е и заместник-директор на Института за изследване и развитие на класическата китайска медицина, организация, посветена на важната задача да развива знанията и да информира за методите на класическата китайска медицина във вида им от времето преди културната революция в Китай.

Път към вечността

Д-р Джян ни напусна на 2 Юли 2016 година. При опит да спаси умиращ пациент, той решава да предприеме рисковано преливане на юен чи. Пациентът е спасен, но д-р Джян за съжаление не успя да се завърне. Поклон пред добрината, човечността и саможертвата!

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *