Приготвяне на китайски лечебен чай

Повечето китайски билки трябва да се варят продължително и на слаб огън. По този начин лечебните свойства на билките се извличат в максимално количество.

Всеки пакет представлява дневната доза билки, която трябва да бъде сварена и приета от пациента.

Начин на приготвяне

Ако не са дадени изрично други инструкции, специфични за билките, които имате, следвайте тези стъпки за приготвяне на китайски лечебен чай.

1) Съдържанието на един пакет билки се изсипва в съда за варене и се добавя вода, която да покрие билките. Изчаква се около 20 – 30 минути, за да може съдържанието да се накисне добре и се добавя още малко вода, така че билките да останат покрити. Възможно е и да не се изчака и да се пристъпи директно към варенето, но по този начин съществува риск част от билките да останат на сухо и да не се извлекат техните лечебни свойства докато не долеете достатъчно вода.

2) Котлонът се включва на силен огън докато водата заври. Важно е да не изпуснете момента на завиране, тъй като ако не намалите веднага котлона, рискувате температурата на водата да стане прекалено висока и да загубите част от лечебните свойства на билките. За да избегнете този риск, може да включите котлона от самото начало на ниска степен, но така пък времето за приготвяне на отварата ще се увеличи.

3) След като водата заври, трябва да намалите котлона на такава степен, че да се постигне много слабо врене или дори само къкрене. Съдът се покрива с капак, като при затворен капак трябва да имаме врене, а при вдигане на капака, вренето да спира. Така билките се оставят за 4 часа. След първия час капакът може да се отмести леко, за да се улесни изпарението на водата.

По този начин цялото дневно количество отвара се приготвя с едно варене и се приема за деня с всяко хранене. Няма значение дали преди или след хранене. Възможно е също дневната доза отвара да се приеме на два пъти, само сутрин и вечер. Ако количеството отвара е повече от чаша, чаша и половина, тогава също е приeмливо да се изсипе в бутилка и да се приема равномерно на малки порции през целия ден. Важното е да се следва един и същ начин на прием през цялото време, за да се създаде ритъм на тялото.

Препоръчително е отварата от китайски лечебни билки да не се приготвя в затворено помещение, поради специфичните миризми, присъщи на билките.

Алтернативни начини на приготвяне

Възможно e да се използва slow cooker вместо конвенционален котлон.

Възможно е да се използва съдържанието на един и същ пакет билки за повече от едно варене за един ден. По този начин се извличат повече полезни свойства от билките като най-силна разбира се е първата доза.

Не използвайте съдържанието на един пакет повече от два дни, тъй като е възможно билките да вкиснат или да мухлясат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *